Wirtualna Polska – cyfrowa architektura

Balans między światem cyfrowym a sztuką inspirowaną najpiękniejszymi krajobrazami Polski to tajemnica urzekającej mocy wnętrz nowego biura Wirtualnej Polski. Każdy metr kwadratowy jest idealną kompozycją funkcjonalności i nowoczesności.

Wirtualna Polska Holding. Wykładzina: EGE, wzór Sky Reflections z kolekcji Graphic. Fot. Carpet Studio.Wirtualna Polska Holding. Wykładzina: EGE, wzór Sky Reflections z kolekcji Graphic. Fot. Carpet Studio.

Elastyczność

Wirtualna Polska to dynamicznie rozwijający się holding technologiczny. Prowadzi działalność mediową, reklamową oraz e-commerce. Wnętrza nowej siedziby WP to ponad 7 tys. m2, wśród których znalazły się m.in. otwarte przestrzenie, zielone strefy odpoczynku, siłownia oraz klub do wspólnego spędzania czasu. Nowe biuro WP jest nowoczesne i elastyczne. Zaspokaja i przewiduje przyszłe potrzeby szybko rozwijającej się organizacji. Całość biura zaprojektowana została wspólnie przez Pracownię Architektury i Urbanistyki FBT oraz Fruitorchard Interior Design w ścisłej współpracy z Wirtualną Polską. Jednym z założeń projektu było również ponowne wykorzystanie wielu elementów z poprzedniego biura, które w nowej przestrzeni zyskały zupełnie nowe życie.

Wirtualna Polska Holding. Wykładzina: EGE, wzór Diamond Glare. Fot. Carpet Studio

Wirtualna Polska Holding. Wykładzina: EGE, wzór Diamond Glare. Fot. Carpet Studio

– Projekt nowych biur Wirtualnej Polski jest rozwinięciem konceptu, który towarzyszył założeniom przyjętym przez nas dla marki WP we wcześniejszych latach, którego realizację rozpoczęliśmy już w poprzedniej siedzibie. Motywem przewodnim jest i była Polska. Wtedy postawiliśmy na akcenty artystyczne w postaci wielkoformatowych fotografii Polskich miast autorstwa wybitnego Macieja Margasa, a teraz na rozwinięcie tego konceptu o zielone regiony naszego kraju, które zostały zilustrowane graficznie przez wspaniałych Polskich artystów (Sonię Hensler, Tomka Opalińskiego, Martynę Stawarz, Katarzynę Bogucką, Joannę Gniady, Igora Kubika, Anetę Klejnowską czy Karolinę Pawelczyk). – Katarzyna Miastkowska z Fruit Orchard Interior Design.

Ekologia i wzornictwo

Nowe biuro WP mieści się w kompleksie Business Garden, jednym z najlepszych w stolicy przykładów architektury proekologicznej. Aż 60% powierzchni kompleksu stanowią biologiczne czynne tereny zielone. Tam, gdzie była taka możliwość, stworzono zielone dachy. Budynki wyposażone są w system zarządzania wodą opadową. Na terenie kompleksu powstały także ule i domki dla ptaków. Wszystkie przestrzenie zostały połączone spójną kolorystyką. Dotychczasowe kolory stosowane we wnętrzach Wirtualnej Polski, czyli czerwony, szary i biały ociepliły zielenie i elementy z drewna. Nowe biuro WP wyróżniają mocne digitalowe akcenty, które oddają ducha marki i jej dynamiczny charakter.

Funkcjonalność

Biura muszą być miejscem, gdzie możliwy jest szybki i łatwy kontakt, ale gdzie można także zdystansować się i wyciszyć, jeśli sytuacja i charakter zadania tego wymaga. Nowa siedziba WP to jasne, przestronne wnętrza o czytelnych cyfrowych inspiracjach. Różne rodzaje światła prowadzą szlakiem korytarzy, które zostały dokładnie odwzorowane na wykładzinach. Odniesienia do pędu i technologii znalazły się również na zdjęciach warszawskich scenerii autorstwa Macieja Margasa. Wśród czerni, bieli i odcieniach szarości wyróżnia się wyrazista czerwień, główny kolor marki WP. W gabinetach czerwień ta nabiera nieco łagodniejszego wyrazu, pojawiając się na meblach wypoczynkowych, w towarzystwie spokojniejszych pejzaży i sprzętów o łagodnej linii.

 

Biuro to nie tylko miejsce skupienia i starcia pomysłów. To także przestrzeń reprezentacyjna. Najwyższe piętro nowej siedziby Wirtualnej Polski wyróżnia miedź i odcienie oranżu, obecne zarówno w ażurowych przegrodach w formie jodełki, powielającej ten wzór na wykładzinie Ege o wzorze Sky Reflections z kolekcji Graphic, czy też w lampach marki Tom Dixon. To także ciepło drewna, pojawiające się m.in. w zabudowie kuchennej i recepcyjnej.

Komfort

Nowoczesne biuro to również przestrzeń do wypoczynku. W zielonych strefach na pracowników czekają wygodne sofy i prace młodych polskich artystów, przedstawiające najpiękniejsze zakątki Polski. Autorami interpretacji polskich plenerów, takich jak Mazury, Pomorze, Hel czy Karkonosze, są ilustratorzy i plakaciści z ekipy MAD Illustrators. Uzupełnieniem miejsc relaksu są wykładziny z kolekcji Industrial Landscapes o wzorach nadmorskich wydm, zaprojektowane dla Ege przez Toma Dixona oraz specjalnie dobrane rośliny.

WP Klub

Największa wspólna przestrzeń przeznaczona dla wszystkich pracowników to mieszczący się na parterze WP Klub. W jego centralnej części znalazła się scena i videowall, składający się z 9 dużych ekranów.  Służą one nie tylko do większych prezentacji zewnętrznych i wewnętrznych, ale też do rozrywki czy wspólnego oglądania wydarzeń sportowych. Projekt WP Klubu nawiązuje do części reprezentacyjnej, jednak w bardziej stonowanej formie. Wyposażenie przestrzeni wykonane jest w beżach i graficie, które swoje odzwierciedlenie znajdują również na podłodze. Wyłożono ją wykładziną Iron, którą również zaprojektował Tom Dixon. Uzupełnieniem kompozycji jest powracający wzór jodełki. Połączenie tekstur i wzorów pozwoliło na uzyskanie przyjaznej przestrzeni, w której mocne elementy są dopełnione harmonijną paletą stonowanych barw.

Wirtualna Polska Holding. WP Klub. Fot. Carpet Studio

Wirtualna Polska Holding. WP Klub. Fot. Carpet Studio